Голям пробив е идеята на ЕК за издаване на общ дълг, тъй като Комисията с висококачествения си рейтинг може да получи финансиране от пазарите при много изгодни условия. Това каза по време на редовното правителствено заседание министърът на финансите Владислав Горанов, предаде "Фокус".

По този начин държавни (членки на ЕС) с по-нисък от най-високия кредитен рейтинг - AAA, ще могат да се възползват от изгодни цени на финансиране, добави той.

Горанов обясни също, че най-важната задача на България ще е максимално бързо да се съобрази програмирането и начина, по който страната ще използва европейските средства, за да се адаптират към нуждите на родната икономика.

Европейската комисия планира да емитира общ дълг от 750 милиарда евро, за да финансира икономическото възстановяване от пандемията. Страни като Австрия, Нидерландия, Швеция, Дания, до известна степен Германия бяха против издаването на съвместни облигации. Горещо "за" са страните, най-силно пострадали от пандемията - Италия и Испания, също Португалия и Франция.