Човек трябва да бъде дисциплиниран и трудолюбив, да бъде устремен и да постига целите си, но не на всяка цена. В живота нищо не идва даром - първо трябва да дадеш, за да получиш, това заяви за bTV "Банкер на 2019 година" Виолина Маринова.

Тя печели наградата за трети път, като получи отличието през 2007 г. и 2013 г.

Виолина работи 47 години в една и съща банка. Започва от най-ниското стъпало и стига до най-високия пост - главен изпълнителен директор.

За "Тази неделя" Маринова заяви, че моралната награда, освен че се базира на резултатите на институцията, която управлява, означава много работа и взаимопомощ между колегите. По думите ѝ всеки един служител има принос за постиженията.

Виолина изтъкна, че е взискателна и строга като ръководител, но се старае да бъде справедлива.

"Когато мога, съм от помощ на колегите, не самo в служебен, но и в личен план. Смятам, че добрите взаимоотношения между хората водят до добър микроклимат. Важно е и да ходим на работа с желание", обясни още тя.

Експертът заяви, че обича почтените и лоялни отношения между хората.

Признава, че е допускала грешки в служебен план през годините. Според нея всичко е поправимо, а човек си взима поука, така че да не ги допуска отново.

Помни първия си работен ден. От тогава харесва работата си. Започва като служител на гише. Спомня си, че тогава ръчното обслужване на клиенти е било трудоемко и протяжно.

"Започнах малко преди да навърша 18 години. Никога не съм си поставяла за цел да се издигам в йерархията. Работех, защото обичах клиентите и колегите си. Първоначално исках да се занимавам с химия и бях убедена, че след една година в банката, ще започна да уча", сподели банкерът.

Участва и в проект за обслужване в онлайн режим. Внедрява го в клона, в който работи, а след това става и негов ръководител.

Според нея част от хората с висше образование смятат, че то им дава правото на висока заплата. По думите на Маринова първо е важно да се покажат възможности, да се постигат резултати и да се изгради връзка с колектива.

"Освен това трябва и търпение", допълни тя.

Експертът увери, че парите на българите са на сигурно място. Банките са отговорни и силно регулирани институции, а притокът на депозити в системата е висок, смята банкерът.

Тя беше категорична, че 2019 г. е била стабилна за банковата система и не очаква финансова криза, подобна на тази от 2008 г.

Виолина Маринова има съпруг, две деца и три внучета. Признава, че е съсредоточена в работата, но успява да намира баланса между професионалното и личното.