Венецуела ще продаде през следващите дни на Обединените арабски емирства 15 тона злато от трезора на централната си банка срещу евро в наличност, съобщи запознат с плана висш представител, цитиран от Ройтерс.

Така страната член на ОПЕК се опитва да остане платежоспособна, отбелязва агенцията.

Продажбата на злато от резерва, който обезпечава венецуелския боливар, тази година започна с 3 тона на 26 януари, след като миналата година страната изнесе за Турция злато, предимно необработено, за 900 милиона долара, каза източникът, пожелал да запази анонимност.

Планът е до края на февруари да бъдат продадени общо 29 тона злато, съхранявани в Каракас, допълни той.

По данни на венецуелската централна банка в края на ноември миналата година Венецуела е разполагала със златен резерв от 132 тона в нейния трезор и в британската централна банка (Банк ъв Ингланд).

Правителството на президента Николас Мадуро прибягна до продажбата на злато след спада в производството на петрол, икономическия колапс на страната и засилващите се американски санкции, които засегнаха държавните приходи и направиха труден достъпа на Венецуела до кредит.

Американският сенатор републиканец Марко Рубио изпрати вчера в Туитър съобщение до посолството на ОАЕ във Вашингтон, предупреждавайки, че всеки, който пренася венецуелско злато, ще подлежи на американски санкции.