Криптовалутите ще останат гореща тема в банковия свят през 2020 г. В ново проучване DZ-Bank например пише, че използването им е "само въпрос на време", съобщава Инвестор. Анализаторът на DZ Сорен Хетлер говори за "промяна в очакванията на гражданите" и припомня на централните банки за тяхната задача "да осигурят безпроблемни трансакции".

Facebook изплаши централните банкери в света преди шест месеца: Интернет гигантът обяви, че разработва собствена криптовалута, наречена Либра. Твърди се, че Либра са свързани с кошница от установени валути, като долари и евро в т. Нар. Stablecoin. Предвид глобалния обхват на Facebook, темата вече не можеше да бъде пренебрегвана.

Пазителите на световните валути бяха скептични към плановете на Facebook. Засега обаче отговорите им на основния въпрос за това как виждат бъдещето на цифровите пари и каква роля трябва да играят централните банки в него, бяха доста неясни.

Президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман става по-конкретен в разговор с Handelsblatt: Той предупреждава да не се реагира твърде бързо с помощта на цифровото евро.

По-скоро Вайдман призовава банките да направят своите разплащателни трансакции по-бързи и по-евтини, за да може проектът Либра да бъде спънат от самото начало: "Не държа винаги веднага да алармирам държавата и властите. В условията на пазарна икономика най-напред компанията трябва да разработи съответното предложение, което да пасва на желанието на клиентите", казва банкерът. Той също така смята, че е необходимо първо да се определи точно какво всъщност трябва да прави електронното евро.

С това Вайдман показва много по-резервирана реакция от тази на от другите централни банкери, които демонстрират по-голяма отвореност към цифровите пари на централната банка, без наистина да навлизат в подробности. Кристин Лагард, новият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), неотдавна призова "да изпреварим времето".

Наскоро напускащият поста си директор на ЕЦБ Беноа Кьоре направи радикално предложение: да се предложат на широката публика пари от дигитална централна банка, за да се даде възможност за пряка "хирургическа" паричнополитическа намеса в икономиката, без да преминава тя през банките. Част от концепцията би била и "начисляване на лихва върху цифрови пари от централната банка", т.е. техническо облекчаване на отрицателните лихви.

Вайдман не нарича "Либра" валута. "Facebook планира дигитално средство за плащане, обвързано с кошница от няколко валути, като еврото и щатския долар. Това създава валутен риск за потребителите. Имаме стабилни пари в лицето на еврото, което се доказа през последните десетилетия", казва Вайдман. Той признава, че Либра би могла да има по-голям потенциал в страни, където официалната валута е слаба и платежната инфраструктура не е толкова добре развита, като някои нововъзникващи пазари.

"Плащанията са поле, в което мрежовите ефекти и размер играят решаваща роля. Facebook разполага с повече от два милиарда възможни потребители. Това би дало възможност на Либра да стане доминиращ играч още от самото начало", признава още германецът.