Правителството допуска разпределение на паричното богатство по начин, който не е нормален, не е приемлив. Въпросът е тези пари у коя част от хората се съхраняват. Това каза икономистът проф. Гарабед Минасян пред bTV.

"Растат парите в обръщение в хората у нас, това са неконтролируеми пари от банковата система, което означава, че се натрупва монетарно напрежение в икономиката", допълни икономистът.

Той посочи, че традиционно БНБ е институцията, която контролира парите в обръщение, но при нас тя е един наблюдател, защото при нас действа паричен съвет.

В коментар на последните акции срещу олигарси, той заяви, че трябва да се въведе ред и порядък, защото кражбата е много заразителна.

"Нашата валута е обезценена, има резерви за оскъпяване на местната валута, което означава, че инфлацията, която е външна инфлация, няма да се предаде директно, а ще бъде смекчена, но паричният съвет сковава ръцете на централната банка и тя изпълнява чисто формални функции по отношение на цените", допълни икономистът.

Той прогнозира, че ни предстоят години, когато инфлацията ще бъде между 3,5% и 4%.

По думите му, данъчната система съдейства за намаляване на неравенството в обществото и за смекчаване на социалното разслоение.

"По отношение на неравенството ние сме сравними със страните от Латинска Америка, по отношение на градското движение в София гравитираме към африканските страни", смята професорът.

Няма лесни решения на трудни икономически проблеми, те изискват трудни икономически решения, каза още той.

Това, което се предлага за социална кошница или някакъв административен натиск, няма да върши работа и никога не е вършило работа. При Жан Виденов имаше същия проблем и те бяха тръгнали да администрират цените. Не е това решението на проблема в една съвременна пазарно действаща икономика, коментира проф. Минасян.

"Трябва да се намери начин, социалното напрежение се натрупва и ако не се държи сметка за това, рано или късно то ще избие някъде. Отново сме свидетели как по различен повод, уж за несъществени неща, хората са готови да излязат на улицата и да протестират", заяви още проф. Гарабед Минасян.