Британската опозиционна Лейбъристка партия призова премиера Борис Джонсън да разследва ролята на министъра на финансите Сажид Джавид във финансови нарушения по време на предишната му кариера в областта на финансите, преди той да влезе в политиката, съобщава Ройтерс.

Финансовият говорител на партията Джон Макдонъл заяви, че е писал на Джонсън да преразгледа годността на Джавид за настоящия му пост и трябва да разгледа три проблемни области, свързани с 18-годишната финансова кариера на министъра, през което време той работеше в "Дойче банк".

Става въпроса за дейността на Джавид в голямата германска банка в навечерието на световната финансова криза, когато той работеше в "Дойче банк" и имаше отношение по въпросите за търговията с рискови дългови обезпечени задължения на кредитната институция.

Част от обвиненията са свързани и с използването от "Дойче банка" на т.нар. схема "Тъмно синьо" (Dark Blue), за която лейбъристът Джон Макдонъл каза, че Върховният съд на Обединеното кралство е установил, че представлява схема за данъчно избягване.

Ройтерс посочва, че на този етап няма незабавен коментар на информацията нито от страна на екипа на финансовия министър Джавид, нито от самата "Дойче банк".