Ключова комисия в шведския парламент иска да принуди най-големите банки в Швеция да боравят с пари в брой в опит да спрат похода на страната към пълното им премахване, предава Bloomberg.

Комисията за Риксбанк (Шведската централна банка), която е в процес на преразглеждане на закона за Централната банка, предложи да задължи банките да предлагат теглене на пари в брой и да боравят ежедневно с разписки. Изискването ще се отнася за финансови институции, които предоставят разплащателни сметки и имат депозити на шведски граждани на стойност над 70 млрд. крони (8 млрд. долара), става ясно от доклада.

Депутатите смятат, че е необходимо да има "разумен достъп до тези услуги в цяла Швеция" и че 99% от шведите трябва да живеят на максимално разстояние от 25 км до най-близкия банкомат. Изискването не посочва как банките трябва да предлагат тези услуги като те могат да избират дали да използват трета страна, машини или обслужване на гише.

Инициативата е в отговор на бързата трансформация на Швеция, която се превръща в едно от най-безкешовите общества в света. Това породи безпокойство, че за някои хора става все по-трудно да се справят без достъп до мобилни телефони или банкови карти. Има опасения и за това какво би се случило, ако системите за дигитални плащания внезапно се сринат.

"Смятаме, че трайното развитие на достъпа до пари в брой в обществото трябва да се случва контролирано, така че нуждите на хората от пари да бъдат задоволени", съобщи комисията в публикация в ежедневника Dagens Nyheter.