Третата по големина банка в Украйна отстрани от длъжност днес председателя си след излъчването на видеоклип, на който се вижда сбиване в офиса му с журналисти, разследващи практиките на банката при даването на заеми, предаде Ройтерс.

Държавният кредитор "Укрексимбанк" каза в свое съобщение, че е отстранила от длъжност Евген Мецгер и се извини на журналистите.

"Надзорният съвет на 'Укрексимбанк', в следствие на спешно събрание, реши да прекрати правомощията на председателя на съвета на "Укрексимбанк" г-н Мецгер, докато трае вътрешното разследване, извършвано от надзорния съвет", се казва в съобщението. Надзорният съвет се извини на журналистите, "както и на медиите и гражданското общество за непростимото и неуместно поведение на председателя на управителния съвет и представители на банката".

Полицията започна криминално разследване на сбиването с журналистите от "Радио свобода" и Мецгер каза, че ще подаде оставка, ако полицията го намери за виновен в извършване на престъпление.

Мецгер не беше намерен за коментар, но в свое изявление отбеляза: "Няма оправдание за прекалено емоционалната ми реакция и необузданото ми поведение към журналистите. Напълно съм наясно с моята отговорност".

Според "Радио свобода" служители на банката са нападнали филмов екип от предаването му "Схеми", които са разследвали заем, даден от банката. В свое съобщение банката отрече да е нарушила закона във връзка с дадени заеми и каза, че законите за банковата тайна не й позволяват да обсъжда въпроса.

"Радио свобода" каза, че е успяло да възстанови запис, показващ конфронтацията с Мецгер, въпреки опит на банката да го изтрие.

Във видеозаписа се чува как Мецгер отказва да даде интервю и нарежда на служители да конфискуват камерите и да унищожат всички записи. Чува се как той казва: Идете при момчетата от компютърната поддръжка и разкарайте тази простотия.

Видеото се разпространи светкавично в социалните мрежи с повече от 343 000 гледания в "Ютюб", откакто беше публикувано във вторник. Инцидентът беше разкритикуван и от старши съветник на президента Володимир Зеленски.

"Свободата на словото принадлежи сред основополагащите ценности в Украйна", каза Михайло Подоляк, съветник на главния секретар на президента.

"Моделът на поведение, който обществото видя от представителите на банката, е неприемлив", допълни той.