Около 2220 лв. е средният размер на необслужваните задължения на домакинствата в България във времето на кризата. Данните са на една от големите компании за събиране на вземания у нас.

Най-много дългове се трупат в големите градове и в Северозападния регион. Най-често потребителите задлъжняват към банки, към фирмите за микрокредитиране, към телекоми, за лизинг и застраховки. Средният размер на необслужваните задължения почти не се променя в годината на криза, но тепърва се очаква рязък скок в необслужваните заеми, прогнозира Лилия Димитрова от Асоциацията на колекторските агенции, цитирана от БНР.

Хората, които твърдят, че не могат да плащат, са нараснали два пъти. Част от ипотечните кредити, които до момента се плащат сравнително регулярно, също може да пострадат догодина. За разлика от сделките при жилищата, при инвестиционните и офис имотите напрежението вече се усеща, твърдят експертите, като съветват потребителите в настоящата ситуация добре да пресмятат финансите си.

"Важно е, когато имаме кредит, да имаме визия как ще го плащам поне в следващите шест месеца. Ако знаем, че не можем да го плащаме, да се свържем с нашия кредитор, за да търсим изгоден и за двете страни вариант. И тези разходи, които не са крайно належащи, наистина трябва да се ограничат", съветва Лилия Димитрова.

За първи път на картата на градовете с домакинствата с най-много задължения е Плевен. Остават и големите градове на страната, казва Лилия Димитрова.

"София е с най-голям относителен дял. Също Северозападна България и големите градове. Не са се променили цифрите на средния размер на дълга, защото обикновено това са потребителски необезпечени кредити", добави тя.

Според данните на БНБ кредитите за домакинства през ноември са в размер на 25,474 млрд. лева (22,9% от БВП), като спрямо ноември 2019 г. те се увеличават с 6,9% след повишение със 7,1% през октомври 2020 г. През ноември жилищните кредити са за 11,897 млрд. лева и нарастват на годишна база с 11,8% (при годишно увеличение с 11,9% през октомври), докато потребителските кредити възлизат в края на ноември на 11,926 млрд. лева и са с 5,4% над нивата от ноември 2019-а година след тяхно повишение с 5,9% месец по-рано.