Москва и Анкара са провели спешни преговори през юли за присъединяването на турски компании и банки към руската алтернатива на международната финансова система SWIFT, съобщава Bloomberg.

Представители на двете държави са провели разговори скоро след като започнаха доставките в Турция на руско оборудване за противоракетните системи С-400. Сделката за отбранителната техника предизвика остри реакции у съюзника на Турция в НАТО САЩ, като президентът Доналд Тръмп заплаши със санкции Анкара.

Русия въведе своята алтернативна финансова система след поредицата от международни санкции, които ограничиха финансовите й операции в чужбина.

Руският заместник-министър на финансите Алексей Моисеев потвърди, че разговорите са се състояли, след като подробности от правителствени документи, открити на сметище край Москва, се появиха в медиите. Снимка на писмо от руското финансово министерство във връзка със срещата с турския заместник-финансов министър Бюлент Акшу бяха публикувани в профила на руската медия "База" в социалната мрежа Telegram.

"Възможността за подписване на меморандум по време на тези преговори беше обсъдена, беше решено, че трябва да работим по това и сега го правим", заяви Моисеев. "В зависимост от това какво има в меморандума ще продължим нататък", допълни той.

Руската централна банка основа алтернативната финансова система през 2014 г. с цел "намаляване на външните рискове" и защита от заплахата за изключване от глобалната система SWIFT. Нейната задача е да осигури безпроблемно прехвърляне на информация във форматите на SWIFT.