Турската лира отслабна днес и остава под натиск след като конфликтът между Турция и САЩ, фокусиран върху съдбата на християнския пастор Андрю Брънсън, не показа признаци на разрешаване, съобщи Ройтерс. 

Анкара обвини Вашингтон, че води "икономическа война" и не уважава нейната законова система във връзка с пастор Брънсън, чийто съдебен процес по обвинения в тероризъм, които той отхвърля, влоши отношенията между двата съюзника от НАТО. 

Заради това турската лира се обезцени с 1,1 процента до 6,1 лири за долар, а от началото на годината обезценката й достигна 38 процента. 

Говорител на турския президент заяви, че коментарът на съветника за национална сигурност на президента Доналд Тръмп показва, че САЩ за взели на прицел турската икономика. 

 

Както стана известно вчера, Джон Болтън заяви, че Турция е направила "голяма грешка" като не е освободила Брънсън и е скептичен за инвестиционната подкрепа от 15 милиарда долара от Катар, която е напълно недостатъчна, за да има ефект върху турската икономика. Неговото изявление е доказателство, че администрацията на Тръмп е взела на прицел натовски съюзник като част от икономическа война, заяви говорителят на Ердоган Ибрахим Калън.