Ако пестите за първа вноска по жилищен кредит, за важен момент във вашия живот като сватба, образованието на детето ви или екскурзия следващото лято, срочният депозит предоставя добро съчетание от висока сигурност и ликвидност в желания от вас момент. Но изборът на банка за вашия срочен депозит следва да бъде добре обмислен.

Кои са трите златни правила, които трябва да вземете под внимание?

1. Стабилност на банковата институция

Вярно е, че сумите по депозитите са защитени до определен праг, в който в общия случай попадат и спестяванията за изброените поводи, но правилният избор ще ви предпази от риска да сте възпрепятствани да разполагате с парите си в планирания от вас момент.

2. Ниски разходи по депозита, за да имате положителна доходност

Имайте предвид възможните разходи по депозита. Такива биха могли да бъдат таксите на банките:

  • за откриване и поддържане на депозитната сметка;
  • за входящи преводи;
  • за теглене на пари извън падежната дата на депозита.

При сегашните исторически ниски нива на лихвите по депозитите е лесно съчетанието от две такива такси да "изяде" лихвата за срока, за който депозирате спестяванията си. Затова - интересувайте се за тези такси и ги отчетете при избора на банка.

3. Удобство при управление на депозита

След като вече сте подбрали банка, отговаряща на горните две изисквания, проверете дали спестовният продукт позволява да спестите време и усилия за управление на депозита - за откриване, за достъп и информация по всяко време на срока на депозита, както и при закриването му. Защото личното ви време е един от най-ценните ви ресурси и не подлежи на възстановяване.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

БАЛАНСИРАНОТО РЕШЕНИЕ: "ДЕПОЗИТИ С БЪДЕЩЕ" ОТ БНП ПАРИБА

С онлайн депозитите на БНП Париба имате добър отговор на всяко от трите основни изисквания:

  • Групата БНП Париба неизменно се класира сред най-стабилните банкови институции в Европа, с множество награди в различни сфери на банкирането. У нас БНП Париба С.А. - клон София е носител на престижните отличия "Чуждестранен банков клон на годината" в класациите на Асоциация Банка на годината за няколко поредни години.
  • Откриването, поддържането и закриването на депозитна сметка в БНП Париба е безплатно. Като изберете подходящ срок на депозита и изтеглите сумата на падежа, запазвате лихвата по спестяванията си. На практика вашият срочен депозит е без разходи, а лихвата по него е със сигурност на конкурентно ниво - проверете актуалните оферти.
  • С иновативната платформа "Депозити с бъдеще" можете да откриете депозит онлайн, без да посещавате банков офис и да губите време за придвижване до банката и изчакване на опашки. По време на срока на депозита можете да следите по всяко време състоянието на вашата депозитна сметка онлайн.

В допълнение - ако откриете своя първи онлайн депозит в БНП Париба до 31 юли 2019, ще получите 50 лв. БОНУС лихва. Важи за 12, 24 и 36-месечни депозити в лева с минимална стойност 4000 лв.

Заявете вашия депозит тук.