Президентът на САЩ Доналд Тръмп, неговата компания и три от децата му са завели дела срещу банките Кепитъл уан и Дойче банк, за да им попречат да предадат документи за него, поискани от комисии на Конгреса.

Данните са били поискани от комисията за финансовите услуги и комисията по разузнаване на Конгреса, които разследват финансовите дела на президента, включително връзките му с Русия, предаде ДПА, цитирайки американски медии.

Адвокати на Доналд Тръмп и децата му Доналд младши, Ерик и Иванка заявяват в иска, подаден вчера в Ню Йорк, че настояването за предаване на документите преследва политически цели, включително "да тормози президента Доналд Тръмп, да рови във всички аспекти на личните му финанси и предприятия, в личната информация на президента и семейството му и да издирва всички материали, които могат да му причинят политически вреди".

Дойче банк е заявявала, че ще изпълни искането на Конгреса, припомня ДПА.

Председателите на двете комисии Адам Шиф и Максин Уотърс в съвместно изявление, цитирано от Си Ен Ен, отхвърлиха президентския иск като неоснователен. Според тях той не цели да бъде спечелен, а само да печели време.