Санкциите срещу Иран, наложени от президента на САЩ, поставят под въпрос суверенитета на онези, които притежават или използват долари. Тази мярка може да убие доверието в "зелената валута".

Ако бе необходимо ново доказателство за геополитическите залози на използването на долара като международна валута, Доналд Тръмп съвсем неотдавна ни даде такова с обичайната си бруталност. Като издаде указ, обявяващ за незаконни търговските и финансовите операции между европейски компании и Иран, той отново използва долара като оръжие.

Само че за разлика от мотото на президента на САЩ "Нека направим Америка отново велика", това оръжие е нож с две остриета и е напълно възможно да се обърне срещу долара. 

Доларът, повече от която и да било друга парична единица, покрива изцяло условията да бъде международна валута. Неговата употреба е резултат не от международно споразумение, а от решения на публични и частни чуждестранни фактори, които искат долари.

За да бъде задоволено обаче това търсене на международна валута, е необходимо насрещно предлагане. Съединените щати го осигуряват от 70 години. Това дава много предимства и е извънредна привилегия, чуваме да казват често, с почти неограниченото финансиране със своята собствена валута на бюджетни дефицити и отрицателни търговски баланси или определянето на основните лихвени проценти от Управлението за федерален резерв на САЩ, без да се съобразява с външни ограничения. . .

Поради всички тези причини Съединените щати са силно привързани към международната функция на долара. Тук обаче се намесва един друг фактор: доларът също така е носител на мощ, облягащ се на геополитическата позиция на САЩ. Той е част от американската "твърда сила".

Следователно, неотдавнашното решение на президента Тръмп, плюс протекционисткия натиск, може да се окаже нож с две остриета. Като обяви едностранно изключване от финансовата система на всички икономически агенти, независимо от тяхната националност и местоположение, и предвид факта, че то включва финансовите, а оттам - и банковите дейности, американското решение на практика прави невъзможна каквато и да било търговия с Иран, въпреки усилията на Европа да изгради спешно механизъм за заобикаляне посредством специална структура за компенсации или бартерни сделки с Иран.

Тъй като международните операции, които се извършват в долари (обмяна на валута, международни финансирания, придобивания на ценни книжа), задължително имат контрагент с банкови сметки, намиращи се в САЩ, и следователно ще подлежат на санкции и дори на блокиране от американските власти.

Тук обаче има радикален удар по един от определящите фактори за търсенето на една международна валута, в случая доверието, че свободното използване на долара като такава ще се спазва (липса на дискриминация за онези, които притежават или използват долари, независимо дали живеят в САЩ или не, конвертируемост и свободно разполагане с парични или финансови активи в долари...).

Решението на Тръмп нарушава този принцип и поставя под въпрос суверенитета на онези, които притежават или използват долари. Това е мярка, ограничена до връзките с Иран, но тя може да убие доверието в "зелената валута". И така, ако е трудно, за една държава, да диверсифицира "военния чадър", съюзите или договорите, гарантиращи сигурността й, заради американската военна мощ, то за нея е удобно да диверсифицира постепенно и по свое усмотрение валутните си резерви.

За банките и компаниите е скъпо, но не и технически невъзможно, да диверсифицират валутите, в които се разплащат, изнасят своите стоки и управляват международните си ликвидности, в посока към еврото до голяма степен, но и към британската лира, японската йена, швейцарския франк, а утре - и към китайския юан.

Ако това стане, отвъд предвидимите краткосрочни ефекти (отслабване на долара, силно повишаване на лихвените проценти в САЩ в дългосрочен план, спад на борсовите индекси, висока вероятност за рецесия в САЩ, нараснали напрежения в геополитически план), несъмнено ще навлезем в период на необратима загуба на доверие към американската лидерска роля в международната валутна система. Противно на "Нека направим Америка отново велика" на Доналд Тръмп.

 

*Статията е на Андре Картапани*, публикувана във  в. "Ле-з-еко" Авторът е преподавател в Института по политически изследвания в Екс ан Прованс и член на Кръга на икономистите, френски мозъчен тръст. Превод: БТА