Силният долар и повишаването на лихвите в САЩ доведоха редица държави до сериозни проблеми. Валутите на много от развиващите се страни поевтиняха спрямо щатската валута, някои и с двуцифрени числа.

От класацията са извадени Иран и Венецуела, тъй като в тези държави се наблюдава хиперинфлация и има съществена разлика между официално обявения курс на националната валута и стойността й на черно.

Ето и Топ 10 на поевтинелите от началото на годината досега национални валути:

1. Аржентинско песо - поевтиняване с 53.4%

За да овладее ситуацията с националната валута, аржентинската Централна банка вдигна лихвите до 60%-най-високо ниво в света за 2018 година. Съкратени бяха държавни инвестиции и страната преживява тежка финансово-икономическа криза.

2. Турска лира - поевтиняване с 38.6%.

Малко късно Централната банка на Турция се реши да повиши лихвените равнища в страната. Причината - категорични изказвания на президента Ердоган срещу такава мярка. Сега лирата се стабилизира, но дали трайно - предстои да видим.

3. Бразилски реал - поевтиняване с 20.6%.

Бразилия ще избира своя нов президент през октомври. От това кой ще оглави страната зависи и състоянието на националната валута. Кандидатите предлагат различен подход към икономиката, остава да видим кой ще спечели.

4. Южноафрикански ранд - поевтиняване със 17.2%.

Централната банка на страната ще трябва да намери подход за излизане на изпадналата в рецесия икономика. дали това ще означава вдигане на лихвите или те ще останат на ниво от 6.5%, ще стане ясно следващия месец.

5. Руска рубла - поевтиняване с 15.2%.

Основна причина за обезценката на рублата е изтичането на капитали от страната, смятат руски експерти. Централната банка повиши лихвените равнища съвсем скоро и това стабилизира националната валута. Трябва обаче да се изчака ноември, когато САЩ ще въведат нови санкции срещу Москва за отравянето на Сергей Скрипал.

6. Индийска рупия - поевтиняване с 11.2%.

Страната взе мерки за подкрепа на националната си валута - ограничи вноса и възможността да се вземат скъпи заеми в чуждестранна валута. Централната банка на няколко пъти вдигна и основната лихва.

7. Шведска крона - поевтиняване с 9.4%.

Малко неочаквано кроната също поевтиня спрямо долара. Причината - отрицателните банкови лихви и проблеми от политически характер в страната.

8. Индонезийска рупия - поевтиняване с 8.4%.

Проблемите на страната идват от изтичането на капитали и повишаването на лихвите в САЩ.

9. Австралийски долар - поевтиняване с 8.3%.

Слабости на пазара на труда и новата политика на Централната банка докараха на австралийците обезценка на националната валута.

10. Новозеландски долар - поевтиняване със 7.6%.

Ниска лихва, което се запазва от няколко години е причина за поевтиняването. Резервната банка на страната държи ниво от 1.75% и не дава признаци, че ще има повишение на лихвата, това пречи на националната валута да поскъпне, но облекчава износа.