Шведската Сведбанк (Swedbank) е предоставяла услуги на олигарси, засегнати от международни санкции, заяви днес министърът на финансите на Естония Мартин Хелме, цитиран от ТАСС.

В интервю за шведското издание "Дагенс индустри" Хелме посочва, че много от клиентите на банката са били олигарси със съмнителна репутация, срещу някои от които са действали международни санкции. По думите му Сведбанк не е казвал истината на естонската финансова инспекция, като е премълчавала информация или е предоставяла неверни данни.

Министърът обаче изтъква, че не може да каже дали това е ставало поради незнание или е било умишлено.

През октомври финансовата инспекция на Естония заведе дело срещу Сведбанк за проверка на изпълнението на нормите за противодействие на прането на пари.

През април финансовата инспекция изпрати свои инспектори в главния офис на Сведбанк в Естония за проверка. През февруари службите за финансова инспекция на Естония и Швеция започнаха съвместно разследване за възможно участие на Сведбанк в пране на пари.

Това стана, след като шведската телевизия Ес Ве Те публикува разследване, според което една от най-големите шведски банки, Сведбанк, може би е замесена в прането на над 40 милиарда крони (около 4 милиарда долара) в продължение на осем години. Нарушенията вероятно имат връзка с големия скандал в Данске банк (Danske bank). Според информацията на телевизията милиарди крони са били изпрани чрез филиали на Сведбанк и Данске банк в балтийските страни, по-специално в Естония.