В петък италианските акции и държавни облигации се намират под натиск от продажби след информации в местни медии за напрежение в рамките на управляващата коалиция и след интервю на виден италиански депутат, което провокира нови опасения относно бъдещето на страната в еврозоната и еврото.

В интервю за в-к Corriere della Sera шефът на бюджетната и финансова комисия на Долната камара на парламента - Клаудио Борджи заяви, че Италия ще излезе от еврото "по-скоро, отколкото по-късно".

Трябва да се има предвид, че новината за назначаването на Клаудио Борджи за председател на парламентарната бюджетна комисия и на още един евроскептик, който е член на партията "Лига"" - професор Алберто Багнай, за ръководител на финансовата комисия на Сената, провокира преди около месец напрежение на италианските капиталови пазари.

Търговци също така цитират информации в италианската преса за напрежение между икономическия министър Джовани Триа и двамата вицепремиер - Луиджи ди Майо и Матео Салвини, които обаче са и председатели на двете управляващи партии в лицето на движението "Пет звезди" и на крайнодясната партия "Лига". Говори се, че една от причините за това напрежение касае различия относно назначения в някои държавно контролирани фирми, включително в кредитната институция Cassa Depositi e Prestiti.

Според местни медии, двамата вицепремиери са поставили ултиматум на икономическия министър Джовани Триа да подкрепи правителствените номинации за тези ключови постове, или да подаде оставка.

Вестниците La Stampa и Repubblica цитират техни източници, според които Луиджи ди Майо и Маето Салвини настояват Триа да подкрепи няколко номинации за висши постове, като на този етап той отказва да направи това. Така например икономическият министър предпочита за нов изпълнителен директор на Cassa Depositi e Prestiti (CDP) да бъде назначен Дарио Сканапиеко, който е вицепрезидент в Европейската инвестиционна банка и бивш висш представител на италианското финансово министерство. Ди Майо и Салвини обаче настояват този пост да бъде зает от Фабрицио Палермо, който понастоящем е финансов директор на CDP.

Всичко това провокира напрежение на италианските дългови и фондови пазари, като основният индекс на борсата в Милано MIB се понижи с над 1% в началото на днешната търговия.

Доходността на двегодишните италиански краткосрочни облигации пък се повишава с 8 базисни пункта към 0,63%, а на 10-годишните дългосрочни книжа - с 6 пункта към 2,57%. В същото време се разширява и лихвеният спред между 10-годишните италиански и германски облигации към 225 базисни пункта (лихвата по книжата на Италия е с 2,25% над тази на германските книжа) от 218 базисни пункта в четвъртък.

Последва известно отслабване на напрежението, след като агенция ANSA цитира вицепремиерът Ди Майо да отрича, че има сблъсък с икономическия министър Триа. Той също така подчерта, че никога не е настоявал за оставката на Джовани Триа. След тази новина, италианският фондов индекс MIB парира голям част от първоначалния си спад от на 1% и вече се понижава с около 0,35% в рамките на деня.