От едната страна на конфликта е президентът и бивш телевизионен комик Володимир Зеленски, а от другата са бизнесменът Игор Коломойски и бившият депутат и футболен бос Григорий Суркис, информира германският в. "Ханделсблат", цитиран от БТА.

Коломойски иска да си върне национализираната банка Приватбанк или да получи компенсация от 1 млрд. долара. Ако властите му върнат банката обаче, ще загубят милиардите, които дадоха за спасяването й от фалит през 2016 година, така че Международният валутен фонд (МВФ) заплашва да прекрати помощната си програма за страната.

Без свежи пари от фонда Украйна почти със сигурност няма да е в състояние да обслужва държавните си дългове и в крайна сметка може да загуби цяло едно десетилетие, както това се случи с Русия през 90-те, посочва Бен Арис, ръководител на специализираното списание "Бизнес ню Юръп".

Последиците за Киев от евентуална неплатежоспособност биха били катастрофални на фона на пандемията от коронавирус и продължаващия конфликт в Донбас.

Зеленски няма друг избор освен да прави точно, каквото му казва МВФ, допълва Арис.

Приватбанк е най-голямата банка в Украйна и всеки втори украинец е неин клиент. През 2016 г. обаче тя трябваше да бъде национализирана, след като изпадна в тежко финансово състояние заради вътрешни кредити за фирми, свързани с Коломойски и бизнес партньорите му. Според МВФ от финансовата институция са били отклонени милиарди долари.

Бизнесменът се бори с всички сили да си върне банката - както в съда с променлив успех, така и в парламента, където партията на Зеленски има значително мнозинство. Украинският парламент обаче традиционно е под силното влияние на олигарсите, отбелязва "Ханделсблат".

Банковият закон, който трябва да бъде приет, за да се предотврати връщането на Приватбанк, в момента е блокиран от внасянето на близо 16 000 предложения за поправки и според наблюдатели зад тази блокада стои Коломойски.

Междувременно десетки от най-известните компании и предприемачи в страната изпратиха отворено писмо до депутатите с искане законът най-накрая да бъде приет тази седмица, за да може страната да се надява на нови средства от МВФ, които са й крайно необходими. Фондът изключи отпускане на нови средства, ако Приватбанк бъде отново приватизирана и по този начин Киев загуби милиардите, вложени в спасяването й.

В разгара на ожесточената битка за милиардите на МВФ и банковия закон футболният бос Суркис и брат му Ихор подадоха иск пред съд в Киев и искат да им бъдат върнати 259 милиона долара, които са загубили при национализацията като "партньори в сянка" в Приватбанк.