Френската банка Сосиете женерал (Sociеtе Gеnеrale) отчете спад от 35 на сто на чистата печалба през третото тримесечие в резултат на нови сътресения в пазарните й операции и инвестиционното банкиране, предаде Франс прес.

Групата, която е в процес на мащабно преструктуриране, отчита чиста печалба от 854 милиона евро за периода от юли до края на септември спрямо 1,3 милиарда евро предходната година.

Оборотът на банката е спаднал с над 8 процента за този период.

При банкирането на дребно във Франция обаче оборотът е малко над точката на равновесие, докато нетната печалба се е свила с близо 3 процента в контекста на ниски и дори отрицателни лихви. Подобна траектория имат и международното банкиране на дребно и финансовите услуги.

Групата отчита успех в плана си за доброволно напускане на служители във Франция, започнал на 1 юли, както и за съкращаване на персонал извън Франция, започнал през второто тримесечие.

Към края на септември 55 процента от обявените съкращения са осъществени в световен план, отбелязва банката в комюнике, цитирано от икономическото издание "Шаланж".