Френската банка Societe Generale е на финалния етап от преговори за продажбата на българското си подразделение на унгарската OTP Bank, собственик на Банка ДСК, и вероятно ще обяви сделката този месец, съобщи investor.bg, позовавайки се на "Ройтерс".

Очаква се френският кредитор да продаде и подразделението си в Албания на OTP, казват източниците, като част от стратегията си да се раздели с бизнеси, които или не са от критичен размер, или нямат потенциал за синергии в рамките на групата.

Европейските банки преструктурират активите си, докато се опитват да засилят дейността си на пазари, където виждат потенциален растеж, докато в същото време се оттеглят от такива, на които са твърде малки, за да се конкурират.

Societe Generale проучва и продажбата на полското си подразделение Eurobank, обявиха инвестиционни банкери миналия месец, а в понеделник френската банка обяви продажбата на бизнеса си за частно банкиране в Белгия на ABN Amro.

"Сделката в България е до голяма степен договорена. Централната банка вече проведе предварителна среща с Банка ДСК по сделката", казва един от източниците.

Societe Generale и OTP са отказали коментар.

"Очаква се сделката за България да бъде обявена през август, вероятно до края на тази седмица", казва другият източник, добавяйки, че Societe Generale е близо до продажбата и на малкото си подразделение в Албания на OTP.

Societe Generale Expressbank е седмата по големина банка в България с активи за 6,7 млрд. лева към юни, показват данни на централната банка.

Източниците в България са отказали коментар каква е стойността на сделката, но според един от тях вероятно ще съответства на продажбата на българския бизнес на National Bank of Greece (ОББ) на белгийската KBC Group миналата година, която бе на стойност 1,1 пъти от общия капитал на ОББ.

Общият капитал на Expressbank възлиза на 723 млн. лева към края на юни, показват данни на БНБ. ОТР контролира втория по големина кредитор в България - Банка ДСК, а сделката, която подлежи на регулаторно одобрение, вероятно ще увеличи пазарния ѝ дял по активи до около 19%, което е близо до дела на най-големия български кредитор - UniCredit Bulbank.