Френската банка "Сосиете женерал" (Societe Generale) обяви днес, че спира дейностите си в Русия и е подписала споразумение за продажба на цялото си участие в руската "Росбанк" (Rosbank), както и в застрахователните си филиали в Русия на "Интеррос капитал" (Interros Capital), предишен акционер в "Росбанк", предаде Ройтерс, на коят се позова БТА.

Това ще й позволи да се оттегли по ефективен и организиран начин от Русия, като се осигури приемственост за нейните сътрудници и клиенти.

Досега "Сосиете женерал" оставаше предпазлива именно заради собствеността си върху акциите в капитала на "Росбанк", която има близо 12 000 сътрудници и милиони клиенти - частни лица и руски предприятия.

Но френската банка още в края на февруари спря финансирането на търговски сделки със суровини от Русия поради опасения от въздействието на западните санкции санкции срещу Москва след руската офанзива в Украйна. Т

Сега "Сосиете женерал" уточнява, че отражението от продажбата на банковите и застрахователните активи в Русия върху базовия собствен капитал от първи ред - CET1* се очаква да бъде около 20 базисни пункта.

Очаква се трансакцията да доведе до негативно отражение за финансите на банката на стойност 3,1 милиарда евро, уточнява финансовата институция, която продължи дейността си в Русия след руската инвазия в Украйна на 24 февруари, уточнява АФП.

Миналия месец други две големи френски банки "Бе Ен Пе Париба" (BNP Paribas) и "Креди агрикол" (Crеdit Agricole) обявиха една след друга, че спират напълно дейностите си в Русия. Обхватът на тези решения обаче остана ограничен, тъй като се отнася само за инвестиционното банкиране и финансирането.

На 22 март "Бе Ен Пе Париба" изпрати комюнике, разпространено от агенция "Блумбърг", в което посочва, че нейният руски филиал, "Бе Ен Пе Париба" ЗАО (BNP Paribas ZAO), свързана към Корпоративната и инвестиционна банка (CIB), вече няма да е в състояние да обработва трансакции на клиентите си от края на март.

"Креди агрикол" е спряла от началото на войната всякакво финансиране на руски предприятия и всяка търговска дейност в страната. Филиалът й "Креди агрикол Си Ай Би" (Crеdit Agricole CIB) в Русия има 170 руски служители и вече не извършва банкиране на дребно. Миналата година печалбата й след данъци и такси е била 3,7 милиона евро.

*Капиталът от първи ред е капиталът, който дава възможност на дадена банка да продължава своята дейност и да поддържа платежоспособността си. Най-качественият капитал от първи ред се нарича базов собствен капитал от първи ред (CET1).