Решението на турските банки да се откажат от използването на руската платежна система "Мир" е прието "под безпрецедентен натиск от САЩ". Москва и Анкара трябва заедно за търсят противодействие на това. Думите са на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

По-рано високопоставен турски служител заяви пред АФП, че трите държавни банки - Халкбанк, Зираат и Вакъфбанк, които са разрешили руската платежна система "Мир", ще се откажат от нея след предупреждения от САЩ, Две от най-големите частни банки в страната - Денизбанк и Ишбанк, обявиха миналата седмица, че спират използването на платежната система "Мир".

"Разбираемо е, че банките и финансовите оператори се намират под изключително силен натиск от САЩ, заплашват ги вторични санкции за банковата система. И това решение, разбира се, е взето под този безпрецедентен натиск. Ситуацията е сложна и, естествено, ние трябва заедно да търсим начини за противодействие на този натиск, така че най-малкото да не причинява щети на нашето търговско-икономическо сътрудничество и да не лишава от комфортни условия многото милиони руски туристи, които всяка година посещават Турция", каза Песков в отговор на въпрос.

Турция обяви разширяване на обхвата на системата "Мир" след среща в началото на август между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин. Вашингтон обаче незабавно предупреди турските компании и банки, които търгуват с Русия, за риск от възможни санкции.

Много зависима от руския газ и петрол, Турция отказа да се присъедини към западните санкции, наложени срещу Русия след нахлуването в Украйна. В страната, популярна дестинация за руските туристи, пристигнаха хиляди руснаци от началото на войната, припомня АФП.