Очаква се дискусиите в Европейската централна банка (ЕЦБ) да бъдат подновени днес, на първото заседание по паричната политика след представянето на новата стратегия, предаде Ройтерс. Тази стратегия се очертава деликатна за прилагане, тъй като възстановяването на икономиката е застрашено от поредно засилване на пандемията от коронавирус, допълва БТА.

Управителният съвет трябва да осъвремени индикациите си за бъдещото развитие на паричната си политика ("forward guidance"), отправяни към финансовите пазари, за да интегрира в тях новата си стратегия, представена на 8 юли.

ЕЦБ обяви нова цел за симетрична инфлация от 2 процента в средносрочен план, отказвайки се от предишната формула "близо до, но под 2 процента".

Промяната на стратегията беше одобрена единодушно, но практическото й приложение може да се окаже по-деликатно и да съживи разделенията в Управителния съвет.

Неговите членове не са единодушни за икономическата траектория и мащаба на подкрепата, която институцията трябва да продължи, основно чрез изкупуване на облигации на пазарите.

Досега ЕЦБ се беше ангажирала да продължи това изкупуване толкова дълго, колкото прецени за необходимо, както и да поддържа лихвите на сегашното им исторически ниско равнище докато не се убеди, че инфлацията трайно се доближава до целта й.

Управителите на централни банки от страни с големи дългове като португалецът Мариу Сентену и италианецът Иняцио Виско настояха през последните седмици за продължаване на тази свръхгъвкава позиция, основавайки се на новите цели.

Според Виско освен това преждевременно затягане на паричната политика трябва да се избегне поради новите санитарни ограничения в много от страните и необходимостта да се предотврати покачване на разходите за финансиране под въздействието на повишаването на доходността по американските облигации.

Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард не уточни в какво отношение предварителните насоки могат да претърпят промяна, като само посочи, че целта на ЕЦБ ще бъде да поддържа лесното кредитиране.

Тя допълни, че сега моментът не е подходящ да се обсъжда свиване на стимулиращите мерки и че програмата за спешно изкупуване на облигации заради пандемията, финансирана с 1,850 трилиона евро, може да премине към друг формат след март 2022 година, когато е предвидено, засега, тя да приключи.