Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ понижи днес водещите си лихви за първи път от 11 години, обезпокоено от световните икономически перспективи и ниската инфлация, предаде Франс прес.

Централната банка на САЩ намали очаквано водещата си лихва с четвърт пункт до 2-2,25 процента. Референтните стойности бяха на това равнище преди вдигането на лихвите през декември миналата година, което беше четвъртото за 2018 година, предаде БТА.

Решението беше взето след двудневно заседание на УФР. Понижението беше огласено след остри критики на президент Доналд Тръмп към централната банка за повишаването на показателите.

Американският президент Доналд Тръмп разкритикува председателя на Управлението за федерален резерв (УФР) Джероум Пауел за това, че не е направил по-значително лихвено понижение.

"Както обикновено, Пауел ни разочарова", заяви Тръмп в Туитър след като УФР направи лихвено понижение от четвърт пункт.

"Пазарът искаше да чуе от Джей Пауел и Федералния резерв, че това е началото на продължителен и агресивен цикъл на лихвено понижение, който да бъде в крак с Китай, Европейския съюз и други страни по света", каза президентът.

САЩ "във всеки случай печелят", добави той, "но със сигурност Федералният резерв не ми помага особено".