Около 30 милиарда долара от Русия и други страни на бившия СССР са минали през естонския филиал на Danske Bank през 2013 година, съобщи "Файнейшъл таймс".

Данните са получени след независимо разследване на пране на пари. Според информацията, направени са били около 80 000 банкови превода на обща сума около 30 милиарда долара. Точно огромната сума за такъв малък филиал е предизвикала съмненията на властите и те са започнали разследване.

Шефът на датската банка Уле Андерсън заяви пълната си решимост да изясни докрай истината за този поток от пари. Първо за прането на пари през Danske Bank съобщи инвеститорът Уилям Браудер. По негов сигнал започна и официалното разследване. То установи, че 26 души от работещите в банката са създали престъпна групировка за пране на пари и са извършвали преводи на суми със съмнителен произход.

Заради скандала, датската банка закрива филиалите си в Литва, Латвия и Естония. Вече се смята за доказано ,че именно през тези филиали от Русия към Европа е минал мощен поток средства, произходът на които е неясен.