Поставена по съдебна защита срещу фалит, канадската циркова трупа Сирк дю солей обяви, че е приела оферта за закупуване от страна на кредиторите си. Това ще послужи и за отправна точка при нейната продажба на търг през август, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Договорът за покупка с кредиторите предвижда те да придобият почти всички активи на трупата. Офертата заменя оферта за закупуване, която базираният в Монреал цирк сключи в края на юни с настоящите си акционери - американския фонд Ти Пи Джи и китайския фонд Фосун, както и Касата за депозити и инвестиции на Квебек.

Трупата се зароди в Квебек през 1984 г. След дългогодишна успешна история тя трябваше да анулира заради коронавируса 44 спектакъла из целия свят. Така безработни се оказаха 4679 души, което е 95 процента от служителите на трупата. Първоначално те бяха в технически неплатен отпуск, но после повечето от тях бяха уволнени в края на юни, когато трупата поиска съдебна защита срещу фалит.

По-късно днес Върховният съд на Квебек ще трябва да се произнесе по новата оферта за закупуване.

Според канадски медии споразумението предвижда кредиторите на цирковата трупа да влеят 300 до 375 милиона щатски долара в цирка. Кредиторите ще намалят и от 1,1 милиарда щатски долара на 300 милиона щатски долара гарантирания дълг на цирка. Седалището на трупата в Монреал ще бъде също гарантирано за следващите пет години.