В сряда министерството на финансите на САЩ обяви Швейцария и Виетнам за валутни манипулатори, като се аргументира, че и двете страни са се намесили сериозно на валутните пазари. Целта на Швейцария поне отчасти е била да понижи курса на швейцарския франк, за да предотврати де факто корекции в разплащателния баланс.

Този етикет не носи автоматично наказание, въпреки че американското законодателство предвижда Вашингтон да поиска преговори с посочените държави.

"Включването в този списък представлява фино загатване, че в крайна сметка може да ви бъдат наложени санкции, и това оказва натиск върху тези страни да не отслабват своята валута толкова много", коментира Вин Тин, ръководител на отдела за валутна стратегия на компанията за финансови услуги BBH.

В същото време той отбеляза, че в случая с Швейцария, тъй като обменният курс на националната валута е основният инструмент за борба с дефлацията, тя може да каже "Добре, но нямаме избор".

Швейцарската централна банка е наблюдавана внимателно от министерството на финансите на САЩ, след като похарчи 90 милиарда швейцарски франка (101 милиарда и половина долара), намесвайки се на валутните пазари през първата половина на тази година, на фона на наплива към така наречените сигурни убежища, предизвикан от пандемията.

Швейцарската национална банка (ШНБ) отдавна твърди, че не се опитва да отслаби франка, за да придобие търговски предимства. Вместо това тя има за цел само да спре поскъпването на националната валута, за да предотврати заплахата от дефлация, която би влязла в разрез с нейната задача да осигурява стабилност на цените.

"Швейцария винаги е била третирана като специален случай, когато става дума за политиката й в областта на обменните курсове, и дори министерството на финансите на САЩ е признавало, че икономическата ситуация (на тази страна) е специфична и че вариантите пред паричната й политика са ограничени поради малката наличност на домашни активи, заяви Дейвид Оксли, високопоставен икономист по европейските въпроси в консултантската компания Capital Economics.

Най-новите данни показват, че ШНБ е поставила на задна скорост своя интервенционистки подход. Въпреки намесите швейцарският франк е смятан за една от най-надценените валути в света, сочат различни индекси.

Международният валутен фонд изчисли през август, че франкът е бил надценен с между 13,5% и 19,7% миналата година.

След публикуването на доклада швейцарският франк поскъпна до най-високото си равнище спрямо щатския долар от пет години. Според анализатори това може да направи националната валута на Швейцария по-привлекателна.

Грег Андерсън, директор за стратегията на валутните пазари в компанията за финансови услуги BMO Capital Markets, прогнозира, че в средносрочен план "това вероятно ще доведе до покачване на стойността на швейцарския франк, защото (швейцарците), както изглежда, ще се почувстват под натиск в резултат на тази констатация и е по-малко вероятно да поискат да се намесят, за да обуздаят силата на франка".

Трите критерия на министерството на финансите на САЩ за валутна манипулация са: излишък в двустранната търговия със Съединените щати в размер на повече от 20 милиарда долара, интервенция на валутните пазари, надвишаваща 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), и общ излишък по текущата сметка над 2% от БВП.

Швейцария и Виетнам са първите страни, на които САЩ лепват този етикет, след Китай през миналата година, в разгара на търговското напрежение между двете страни. Вашингтон подписа през януари търговско споразумение с Пекин и го извади от този списък с аргумента, че юанът е поскъпнал.

ШНБ обяви че няма да променя паричната си политика и потвърди желанието си да действа агресивно на валутните пазари.

Това не е проблем на Байдън

Готовността на швейцарската централна банка да се намеси на валутните пазари е приоритет в нейния подход при управителя й Томас Йордан.

Представители на ШНБ отдавна се опитват да обяснят на Вашингтон своето положение, отбелязвайки, че франкът поскъпва заради глобалното напрежение. Като малка, отворена икономика, Швейцария не може да направи кой знае какво по този въпрос.

Тя ще се надява на по-голямо благоразположение на бъдещото правителство на избрания за президент на САЩ Джо Байдън.

"Обявяването на Швейцария за валутен манипулатор от американското министерство на финансите няма да привлече толкова вниманието на пазарите при новата администрация на Байдън, колкото при тази на Тръмп", заяви Каспар Хенсе, мениджър за управляване на активите в специализираната компания BlueBay Asset Management.

Майкъл Браун, старши анализатор в лондонската фирма за парични трансфери Caxton, се съгласи с тази констатация.

Тази увереност намира отражение и на валутните пазари. В краткосрочен план, според инвестиционната банка Morgan Stanley, хедж фондовете като цяло продължават да залагат оптимистично на франка.

В средносрочен план пазарите на валутни деривати обаче изглеждат неутрално настроени за перспективите пред швейцарската валута. Индикаторите за по-нататъшно поскъпване на франка през следващите три до шест месеца като цяло са потиснати.

Вин Тин от BBH заяви, че е възможно всяко решение на сегашната американска администрация да няма значение. Новият министър на финансите на САЩ "може да дойде и да каже: "Дори не вярвам в това", аргументира се той.

Превод от английски: Николай Станоев, БТА