Световната банка се надява да избере нов ръководител на мястото на президента Джим Йон Ким, който напуска поста от 1 февруари, до традиционната пролетна среща, планирана за 12-14 април във Вашингтон. Това се посочва в изявление, разпространено днес от пресслужбата на банката.

 Кандидатурите трябва да бъдат представени през периода от 7 февруари до 14 март.

След края на периода за издигане на кандидатури изпълнителните директори ще съставят кратък списък от максимум трима кандидати и с тяхно съгласие ще публикуват имената им. Изпълнителните директори ще проведат интервюта с всички кандидати от краткия списък и новият президент, както се очаква, ще бъде избран до пролетната среща за 2019 година, се посочва съобщението.

В понеделник Световната банка разпространи изявление, че Джим Йон Ким напуска президентския пост от 1 февруари. Ръководството на институцията ще бъде временно поето от главният изпълнителен директор на банката Кристалина Георгиева. 

Ще имаме ли българка начело на тази толкова авторитетна международна институция е нещо, което зависи от няколко фактора, каза да Dir.bg източник, пожелал анонимност. На първо място, има традиция шефът на Международната банка за реконструкция и развитие да е европеец, а този на Световната банка -американец. Това не е официално и кандидати ще бъдат разглеждани независимо от гражданството им, но все пак решаващата дума ще имат САЩ. А кого ще предпочетат те, сега е трудно да се каже.

Така че, въпреки наличието на възможност, едва ли Кристалина Георгиева ще успее да се пребори за поста по чисто формални съображения-тя е гражданин на европейска държава. Въпреки това, фактът че оглави институцията след оставката на досегашния президент е достатъчно красноречив за авторитета й.