Възходът на щатския долар продължава и в четвъртък, като нараства спрямо двете основни валути в Европа - еврото и британския паунд, съответно с 0.17% до 1.0987 долара за едно евро и с 0.31% до 1.3164 долара за един паунд.

През последната седмица на март еврото остана на равнище около 1.1 долар, близо до най-ниското си ниво от май 2020 г. насам, на фона на общото засилване на долара, след като коментарите на председателя на Фед, сигнализиращи за повишение на лихвите с 50 базисни пенкта през май, предизвикаха инвеститорски порив към долара.

В Европа шансовете на ЕЦБ да повиши лихвените проценти през тази година се увеличават, като паричните пазари вече залагат на две повишения с четвърт пункт през 2022 г., съобщи "Блумбърг".

3e-news.net

Британският паунд поевтиня и продължава да се отдалечава от 3-седмичния си връх, достигнат миналата седмица след като Службата за бюджетен надзор на Великобритания (Office for Budget Responsibility-OBR) заяви, че обявените в сряда нетни данъчни намаления компенсират само една шеста от увеличенията на данъците, въведени, откакто Лиши Сунак стана министър на финансите през февруари 2020 г.

Съименниците на американския долар в Азия - австралийският и новозеландският долари отслабнаха съответно с 0.35% до 0.74711 щатски долара за един австралиец и с 0.41% до 0.69463 щатски долара за едно "киви". Въпреки спада австралийският долар се задържа близо до най-високите си нива от близо пет месеца, тъй като тази седмица пазарите бяха по-позитивно настроени към рисковите валути.

Руската рубла се повиши с до 96.500 рубли за долар, след като президентът Путин обяви вчера, че Русия ще започне да продава природния си газ на "неприятелски" държави само в рубли. И още един фактор повлия за поскъпването на руската валута. Московската фондова борса възобнови в четвъртък търговията след едноседмично прекъсване.

По-рано през март рублата се срина до 150 рубли за долар на фона на безпрецедентните санкции на Запада заради инвазията в Украйна. Правителствените мерки за защита на валутата, вкл. повишаване на основната лихва с 20%, и стабилизиране на финансовите пазари помогнаха на рублата да възстанови по-голямата част от загубите.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 11:00 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.