Схеми за укриване на данъци от дивиденти са лишили едни от най-големите страни в света от най-малко 140 милиарда евро от двайсет години, сочи разследване на консорциум от международни медии, цитирано от Франс прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

Сред страните, където не са получени такива данъчни постъпления, са Германия, Франция и Белгия. Сумите са три пъти по-големи в сравнение с първите оценки от 2018 година на групата от 16 медии, наречена КюмЕкс файлс (CumEx Files).

Схемата включва т. нар. кюм-екс (cum-ex) трансакции.

При този тип трансакции банки и брокери бързо търгуват акции с (cum) или без (ex) дивидентни права, като целта е да се скрие идентичността на истинския собственик и да се позволи и на двете страни да искат възстановяване на данъка върху увеличението на капитала.

Тази схема е струвала на данъкоплатците в Европа милиарди евро.

Първоначално сумата е била изчислена на 55 милиарда евро и е преразгледана към голямо повишение, тъй като днешните разкрития се отнасят за по-дълъг период на разследване, от 2000 до 2020 година, съобщава френският в. "Монд", който е част от консорциума.

При тази тактика банките имат посредническа роля, като получават комисиони от притежателите на акции, уточнява изданието.

Разследването показва, че четири френски банки - Бе Ен Пе Париба ( BNP Paribas), Сосиете женерал (Sociеtе Gеnеrale), Натиксис (Natixis) и Креди агрикол (Crеdit Agricolе), посредством своя филиал Касиб (Cacib) - са разследвани от данъчната администрация още от 2017 година, като през последните месеци тези разследвания са се ускорили.

Загубите за Германия са 36 милиарда евро, за Франция - 33,4 милиарда евро, а за САЩ - 4,9 милиарда евро, уточнява германският координатор на разследването, групата Коректив (Correctiv). По нейна оценка загубите от непостъпили данъци в хазните възлизат на 150 милиарда евро (175 милиарда долара).