Сътрудници на Финансовата полиция в Италия (Guardia di Finanza) арестуваха в сицилианския град Катания президента и генералния директор на голямата местна Банка за икономическо развитие, съобщи БНР.

Повдигнати са им обвинения за умишлен банкрут и други финансови престъпления.

По информация на прокуратурата в Катания, 63-годишният Пиеро Ботино и 47-годишният Гаетано Саноло са поставени под домашен арест.

В рамките на операцията под кодовото име Fake Bank служителите на следствените органи в Сицилия са успели да проследят многобройни незаконни финансови операции, осъществени от висшето ръководство на кредитната институция. В съучастие с още 18 души те са довели банката до банкрут.

РИА Новости съобщава, че на всички обвиняеми по това дело са връчени официални уведомления за приключилото предварително разследване. В хода на следствието полицейските служители са получили достъп до информация, съдържаща се в личната електронна поща на Ботино, която президентът на банката е успял да унищожи. Служителите на реда се обърнали към провайдъра Tiscali, от когото получили всички данни.

Очаква се около обяд главният прокурор на Катания Кармело Дзукаро да даде пресконференция, в която ще обяви подробности за операцията Fake Bank.