Шефът на голяма банка в Северен Китай бе открит мъртъв в офиса си, като най-вероятно става дума за самоубийство, съобщиха държавните медии днес, цитирани от Асошиейтед прес.

Председателят на Тянцзин руръл къмършъл банк (Tianjin Rural Commercial Bank) Ин Цзинбао е открит в събота с прерязани вени на китките, съобщават официалните държавни медии.

Ин Цзинбао бе също шеф на комитета на Комунистическата партия в банката, което му дава статут на почти държавен служител.

Банката на Ин Цзинбао е проверявана и той е бил под голямо напрежение заради загуби и скандали в друга банка в Тянцзин, където е бил председател до миналата година, се посочва в информациите на медиите.

Напоследък има и други случаи на починали или самоубили се държавни служители, включително заместник-секретаря на местното управление на Пекин, за когото се смята, че е страдал от депресия.

Китайските служители на средно и високо управленско равнище често са подложени на сериозен натиск да повишат приходите и икономическия растеж на фона на голямата задлъжнялост на местните власти.

Същевременно президентът на Китай Си Цзинпин води кампания срещу корупцията и разхищението, заради която над един милион служители са били наказани през последните пет години.

Такива наказания често са предхождани от продължителни и изключително насилствени разследвания, които могат да включват задържане за дълъг период без контакт със семейството или адвокат.