БНБ изпълнява задълженията си по поддържането на ценовата стабилност в страната. Това заяви управителят на централната банка Димитър Радев по време на дебатите по Бюджет 2020 година.

В една от редките си публични изяви Радев разкритикува правителството, че винаги има разлика между планираните и реализираните бюджетни политики по отношение на разходите.

Въпреки това докато тази разлика е в плюс за хазната, БНБ няма против, допълни управителят на централната банка. Той подчерта, че страната ни е сред държавите са най-нисък дълг, което ще бъде запазено и през следващите няколко години:

"Бюджетът отговаря на целите на финансовата стабилност, осигурява постигането на тези цели през следващия 3-годишен период. Това създава добри условия за БНБ да упражнява своите задължения, свързани с управлението на паричния режим и с поддържане на ценовата стабилност в страната".

Радев похвали добрата координация между правителството и централната банка.

За разлика от финансовия министър Владислав Горанов, който определи сроковете за влизането ни в еврозоната като "обозрими", управителят на БНБ изобщо не засегна тази тема.