Председателят на китайския електронен гигант "Алибаба" Джак Ма зае първо място в годишната класация на "Форбс" на 400-те най-богати мъже за втори път в рамките на четири години, съобщава Bulgarian.cri.cn, позовавайки се на последните статистики на списанието.

Богатството на магната в електронната търговия е на стойност 34,6 милиарда щатски долара. Джак Ма за втори път е начело на листата от 2014 г. насам.

Според класацията състоянието на милиардера е намаляло с 4 милиарда щатски долара в сравнение с миналата година. При други китайски богаташи също се наблюдава подобна тенденция. Според "Форбс", това вероятно се дължи на колебанията на световния пазар.

Председателят на "Tencent" Ма Хуатън е на второ място в класацията, със състояние от 32,8 милиарда щатски долара. Лиу Цюандун, главен изпълнителен директор на JD.com, е 30-и с богатство от 6,2 милиарда щатски долара.

Класацията на "Форбс" е базирана на представянето на компаниите на стоковата борса, пазарната им стойност, приходите, нетните печалби, ръста на печалбите, възвръщаемостта на активите и на собствените капитали.