Сбербанк сключи задължаващо споразумение с една от най-големите банки на Обединените арабски емирства Емирейтс Ен Би Ди (Emirates NBD) за продажбата на турската си дъщерна компания Денизбанк (Denizbank) за над 14,6 милиарда турски лири (2,35 милиарда долара), предаде ТАСС, като се позовава на финансовия отчет на Сбербанк.

Плановете са сделката да приключи до края на годината.

Разплащанията ще бъдат направени в щатски долари, като договорът включва и елемент на хеджиране, предвиждащ определяне на обменния курс на обмяна на лирата спрямо долара в определен тесен диапазон.

Така влиянието на изменението на курса на лирата спрямо долара върху сумата, която трябва да бъде платена е несъществено, уточни ТАСС.

На 10 август турската лира поевтиня до исторически минимум, приключвайки търговията на равнище 6,41 за долара. Миналата седмица турската лира се търгуваше на равнище 5,88 за долар.

Рязкото поевтиняване на лирата през последните седмици се дължи на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да повиши митата върху внасяните алуминий и стомана от Турция до съответно 20 процента и 50 процента. Върху курса влияят и обтегнатите отношения между Анкара и Вашингтон, който настоява Турция да освободи пастор Андрю Брънсън. Турция отказва с мотива, че той е обвинен в подкрепа на терористи