Президентът на Световната банка Дейвид Малпас упрекна други банки за развитие, че отпускат твърде бързо заеми на силно задлъжнели страни и по този начин съдействат за влошаване и на без това предизвикателните ситуации с дълга, предаде Ройтерс.

Малпас заяви на форум на Световната банка и Международен валутен фонд форум по дълга във Вашингтон, че Азиатската банка за развитие, Африканската банка за развитие и Европейската банка за възстановяване и развитието допринасят за възникването на проблеми с дълга.

Изправени сме пред ситуация, при която други международни финансови институции и до известна степен институции за финансиране на развитието като цяло, със сигурност официалните агенции за експортно кредитиране, са склонни да отпускат заеми твърде бързо и да изострят проблема с дълга на страните, каза късно снощи Малпас на форума във Вашингтон.

Според него Азиатската банка за развитие вкарва милиарди долари във финансово предизвикателната ситуация в Пакистан, а Африканската банка за развитие прави същото в Нигерия и Южна Африка.

Не успяхме да открием говорител на Азиатската банка за развитие за коментар веднага след това изявление, отбелязва Ройтерс.

Азиатската банка за развитие, чиято централа се намира в Манила, одобри през декември заеми за 1,3 милиарда долара за Пакистан, включително 1 милиард долара за подкрепа на бюджет и 300 милиона долара за подпомагане на реформирането на енергетиката в страната.

Заемите бяха отпуснати през период, когато страната вече бе натрупала дългове за милиарди долари към Китай по програмата "Един пояс, един път" за инфраструктурни проекти. Това накара Пакистан да се обърне към МВФ за кредитна линия на стойност 6 милиарда долара през 2019 година.

Малпас каза, че трябва да има по-голяма координация между международните финансови институции за координиране на кредитирането и поддържане на високи стандарти за прозрачност.