Само 9% от българите се определят като запознати с последиците от влизането на България в еврозоната, показа проучването, поръчано от евродепутата Ева Майдел. Целта на Майдел е да се увеличат познанията на гражданите по темата, тъй като правителството работи много активно в тази посока. Това каза Нено Ненов, съветник на евродепутата Ева Майдел пред телевизия "Блумбърг".

"Това означава, че 9 от всеки 10 български граждани не са запознати и много лесно могат да бъдат манипулирани по темата. Ползите могат да бъдат извлечени максимално, ако хората са запознати и не се страхуват, тъй като всички аспекти показват, че ползите надвишават многократно потенциалните негативи", смята той.

Според Ненов цените на стоките няма да се повишат.

"Един от най-големите митове е, че ще обеднеем двойно след влизането в еврозоната. Може би абсолютната стойност ще спадне двойно заради обменния курс, но цените на стоките и услугите ще се понижат".

Съветникът на Ева Майдел направи сравнение и с балтийските страни.

"Проучването показва, че в балтийските държави, които са приели еврото, нивото на инфлация е нищожно - средно около 0.3%, което може да се дължи на други фактори. Поради това не се повишават и цените на стоките".

Ненов отбеляза, че България няма да последва примера на Гърция. "България няма да бъде новата Гърция, тъй като Гърция имаше висок дълг преди да се присъедини към еврозоната, а нашите правителства пазят изключително стриктна бюджетна дисциплина".