Отнемането на лиценза на застрахователната компания от кипърския надзор засегна 200 000 българи и около 10 хиляди кипърци. В България се проведоха протести на ужилени граждани.

Според временния ликвидатор Павлос Накузи години ще са нужни, за да се установи на колко хора компанията дължи пари и колко може да върне, цитира го bTV.

Делото беше отложено заради оспорване дали тъкмо Накузи трябва да отговаря за ликвидацията на дружеството.

Казусът "Олимпик" постави под въпрос работата на службата, която следи застрахователите в Кипър. Властите в Никозия отказаха да отговарят на въпроси.

В писмо от Сметната палата коментираха, че те са засекли проблеми с финансите на "Олимпик" още през 2015 г. и са предупредили надзора.

След това компанията е продадена на "Хиспакол", зад която стои Дието Гонзалес Алонсо. За него пък са предупреждавали испанските власти. Надзорът обаче разрешава сделката.

Така се стига до това лято, когато се оказва, че на "Олимпик" ѝ се губят над 250 млн евро.

Онези, които чакат да им се върнат пари заради анулираните застраховки, ще чакат дълго.

"Процесът ще отнеме години. Трябва да съберем всички жалби. Не може да планирам на първия просто защото е пръв. Не може и да разделяме клиентите на български и кипърски. Трябва да се плати пропорционално на всички, например 10 цента за всяко дължимо евро", обясни Накузи.

Журналистът от вестник "Политис" Михалис Теодороу, който разследва казуса "Олимпик", е категоричен, че надзорът в Кипър има сериозни пропуски.

"Ликвидаторът, който сега управлява компанията, беше посочен от Виктория Натар, която ръководи надзора над застрахователите. Така някой, който не иска да се разкрие какво всъщност се случва с "Олимпик", продължава да я управлява", заяви Михалис Теодороу.