Министерството на иновациите и растежа обяви кредитен продукт от 96 милиона лева за гарантиране на заеми на малки и средни фирми. 

С помощта на Фонда на фондовете (Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД) седем банки ще отпускат кредити за бизнеса, като се очаква новият продукт да подкрепи портфейл за 240 милиона лева, каза пред журналисти министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Ние сме изключително притеснени, защото живеем във време на война и на инфлация. Искаме да помогнем на българските компании да преодолеят кризата и да продължат напред. Преди седмица обявихме 140 милиона лева за енергийна ефективност. Това лято още 260 милиона лева за технологична модернизация - и двете мерки, за разлика от обявената днес, са безвъзмездни. Двете програми ще осигурят общо над 700 милиона лева свеж финансов ресурс за фирмите, посочи Лорер.

Продуктът, обявен днес, е за кредити до 3 милиона лева за малки и средни предприятия. Заемите ще се изплащат в срок до 84 месеца и при максимален 12-месечен гратисен период.

Председателят на УС на банковата асоциация Диана Митева, посочи, че помощта на държавата е навременна и помага на малките и средни предприятия да имат ликвидни средства. По време на ковид кризата ние не спряхме да кредитираме, каза тя. Обезпечението в този продукт е до 80 процента от сумата за индивидуален кредит. Ще има лесно одобрение, което е много важно, особено за микро фирмите. Кредитът ще се одобрява в срок от пет работни дни след предоставяне на всички нужни документи от страна на компаниите.