След като преди пет години западните санкции притиснаха финансовата система на Русия, в портфейлите на много руснаци започна да се появява нова банкова карта, пише Ройтерс.

Сега страната се надява да разшири използването на картите Мир ("свят" на руски език - бел. прев.) и в чужди страни, където руснаците често живеят или пътуват. Това посочи в интервю ръководителят на Националната система за картови плащания (НСКП) Владимир Комлев.

През следващите три години искаме картите Мир да заработят в страни, до които руснаците често пътуват. Това е най-трудната задача от гледна точка на възвращаемостта на инвестициите, казва Комлев.

Русия създаде собствената си система за картови плащания през 2014 година, тъй като се опасяваше, че санкциите на САЩ и Европа срещу някои руски банки и бизнесмени, наложени заради анексията на Крим, могат да блокират системите на Мастъркард (Mastercard) и Виза (Visa).

Турската Ишбанк (Isbank) е започнала да приема картите Мир вчера, съобщи НСКП.

Миналата година руснаците са направили 5,7 милиона пътувания до Турция, според държавната статистическа служба Росстат.

Комлев прогнозира, че до края на годината системата ще заработи в банки в 12 държави. Той обаче отказа да посочи кои точно може да са тези страни.

НСКП не е обект на западните санкции, но някои чуждестранни компании се притесняват да работят с руски фирми заради опасността от нови ограничения.

В момента са издадени над 56 милиона карти Мир, които съставляват над 20 процента от руския пазар на банкови карти, уточнява Комлев.

НСКП, която бе създадена от Руската централна банка, получи тласък от закон, задължаващ държавните служители да получават заплатите си по карти Мир. Целта на системата е през идните няколко години картите да завземат пазарен дял от около 30 процента.

От началото на идната година например пенсиите, детските надбавки и помощите при безработица ще се изплащат само по карти Мир. Тези мерки направиха системата конкурент на Мастъркард и Виза в Русия. Недостатъците й обаче - несъвместимостта с множество международни търговски платформи и ограничената употреба извън Русия - принудиха руските власти да отправят призив в нейна подкрепа в съревнованието й със западните системи.

Трябва да развиваме функционалността, социалната насоченост на картите Мир, заяви по-рано този месец Валентина Матвиенко, председател на горната камара на руския парламент.

Мир разработи собствено мобилно приложение Мир пей (Mir Pay), което е достъпно на платформата Самсунг пей (Samsung Pay). По думите на Комлев НСКП не е постигнала споразумение с Епъл (Apple) картите й да са достъпни на платформата за мобилни плащания на американския гигант.

Друг от приоритетите на НСКП е големи международни сайтове за онлайн резервации на самолетни билети и нощувки да започнат да приемат картите Мир.

"Тук са преплетени бизнесът и геополитиката, така че не е толкова лесно, колкото бихме искали", допълни Комлев.