Справка в процедурните правила показва, че обсъжданото евентуално изключване на Русия от Международния валутен фонд, Световната банка и Световната търговска организация не може да се случи в бърз порядък, предава БТА.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен анонсира възможността членството на Москва от ключовите международни организации да бъде прекратено като част от санкциите заради войната в Украйна.

За да се стигне до изключване от международните институции, Русия или която и да е друга страна трябва да наруши редица икономически правила, коментира "Ройтерс".

При констатирани нарешения и ако те не бъдат коригирани, може да бъде отнето правото на глас на Русия в МВФ, като това става с гласовете на страните, които държат най-малко 70% от гласовете и то след известно време.

След още един "разумен период" от време с 85% от гласовете Русия може да бъде изключена от Фонда, в който тя е от 1992.

Притесненията са, че Москва може да използва специалните си права на тираж, за да получи свеж финансов ресурс с оглед на справянето си със санкциите, наложени заради войната в Украйна.

"Ние нямаме в момента икономически отношения с Русия", каза за CNN управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, като подчерта, че офисът на организацията в руската столица не функционира.

По отношение на Световната банка, последният заем за Москва е от 2014 преди анексирането на Крим, макар че според "Ройтерс" банката е платила 3 млн. долара по метеорологичен проект в края на миналата година.