През март Русия отпусна държавни заеми на други страни в размер на 81,6 милиарда рубли. За това пише RBC, позовавайки се на данни от Федералното министерство на финансите, предаде Газета.ру.

При средния обменен курс на долара за март размерът на отпуснатите заеми е 790 милиона долара, което е сравнимо с рекорда от декември 2021 г., когато са отпуснати 82,1 милиарда рубли (Обменният курс към 10,45 часа б.вр. на 19 април е 80.52 руски рубли за 1 щатски долар. - б.р.) В същото време през януари и февруари бяха отпуснати 28,5 милиарда рубли държавни заеми, а през март миналата година 26,2 милиарда рубли.

Според Владимир Климанов, директор на Центъра за регионална политика Русия отпуска заеми или на приятелски страни, като Беларус, или на тези, с които изпълнява инвестиционни или военно-стратегически договори. Следователно заеми могат да се отпускат на страни като Беларус, Иран, както и някои страни от Африка и Венецуела.

Той добави, че заемите могат да се договарят в рубли, за да могат получателите да изразходват средствата за закупуване на руски продукти. Освен това е по-изгодно да се предоставят експортни кредити, отколкото финансови, тъй като могат да помогнат за зареждане на местните производители с поръчки.

В края на март министърът на финансите на Беларус Юрий Селиверстов заяви, че републиката се е договорила с Русия да разсрочи определени плащания по заеми, отпуснати от Москва, за пет до шест години.