Русия е увеличила златните си резерви през юли с обем, по-голям отколкото всеки друг месец през тази година, продължавайки да купува от ценния метал, за да се пребори със санкциите от САЩ, коментира Bloomberg.

Руската централна банка е добавила 26,1 тона злато към резервите си миналия месец, увеличавайки ги до 2170 тона, сочат данни на Международния валутен фонд, събрани от Bloomberg. Резервите се оценяват на 77,4 млрд. долара към края на месеца, показва сайтът на централната банка. Последният път, когато Русия е купила повече злато в рамките на един месец, е бил ноември миналата година.

През април и май Русия е свила притежанието си на американски долари и облигации с около 80% и е купила повече злато. Това води до спекулации, че страната се отказва от американски активи, за да се защити от нарастващия риск от по-строги санкции. Златото е "100-процентова гаранция срещу правни и политически рискове", каза тогава първият заместник-гуверньор на централната банка Дмитрий Тулин. 

"Това е много умен ход от страна на Путин", коментира Джим Рикардс, автор и редактор на Strategic Intelligence. "Русия е във финансова война. Те се отказват от американските долари и взимат злато. Това ги изолира от замразяване на долари и санкции".

Натискът върху Русия нараства, след като САЩ засили санкциите си, а външният министър на Великобритания Джереми Хънт призова Европейския съюз да последва действията в отговор на отравянето на бивш руски агент на британска земя.

"Американците превръщат долара в оръжие и е абсолютно правилно Русия да иска да диверсифицира притежанието си на чуждестранна валута", коментира Джон Мейер, партньор в SP Angel в Лондон. "Златото е най-добрата ликвидна инвестиция, ако не искаш експозиция към долара".