Руският валутен пазар е в състояние на свободно падане днес, след като стана ясно, че инвеститорите масово теглят капиталите си от руските акции и държавни ценни книжа. При това котировките на петрола се запазват относително стабилни.

Днес за първи път от април 2016 година бе прехвърлено нивото от 68 рубли за долар. Това е близо с пет рубли повече в сравнение с края на миналата седмица.В момента доларът се търгува за 68.66 рубил, а еврото-за 78.15 рубли на Московската борса. В обменните бюра обаче курсът на долара "продава" е твърдо над 70 рубли, а еврото-съвсем близо до 80 рубли.

Пазарът на руския държавен дълг също рухна - индексът RGBI падна до 135.9 пункта, минимално ниво от март 2017 година досега.

Подобна е ситуацията и в Турция. Лирата днес загуби още 16% след срива си в петък и се търгува на ниво от 7.2 лири за долар. За да спаси ситуацията, Централната банка на страната би трябвало да повиши рязко лихвените равнища, минимум до 25% и да даде възможност на политиците да намалят напрежението в отношенията със САЩ.

Вместо това, Съветът по банково регулиране и надзор на Турция въведе строги ограничения за банките в страната по сделки с валути. това става ясно от официално съобщение, поместено на сайта на регулатора.

Въвежда се задължителен 50-процентов лимит по обема на сделки с чужди валути. Това означава, че банките могат да търгуват с валути само до половината от намиращите се в оборот собствени парични средства.

Продължават да се обезценяват и валутите на останалите страни в групата на развиващите се. Южноафриканският ранд загуби 10% от стойността си, валутите на Мексико и Бразилия паднаха с 4-6% за последните седем дни.