Ресторантьори се отказват да наемат търговски обекти на Събора на народното творчество и животновъдство Рожен, след като станало ясно, че ще има таван на цените на 5 продукта.

Както е известно, организаторите на събитието решиха да наложат пределни цени в заведенията на територията на събора. Става въпрос, че кюфте и 500 ml вода трябва да се продават до 1,50 лв./брой, наливната бира - до 2,50 лв., пържени картофи - до 3,00 лв.

Това обаче накарало няколко търговци да се откажат от предварителните си намерения да наемат ресторант на поляните на Рожен.

"Ще има общо 11 ресторанта, като те ще бъдат построени и напълно оборудвани, ще имат витрини, автомати за бира, като в наемната цена е включена и консумацията на електричество", коментира Симеон Караколев - изпълнителен директор на Сдружение "Рожен - наследство в бъдещето", което съвместно с Община Смолян организират събитието.

Отказ е получен от трима ресторантьори, като наемите за търговските обекти варират от 8 до 10 000 лв, според данни на Караколев.

Бюджетът, предвиден за организацията на събора, е около 420 000 лв., а община Смолян предоставя от бюджета си 80 000 лв, Министерството на туризма отпуска 10 000 лв, а Министерството на земеделието и храните 40 000 лв.

Очаква се и Министерство на културата също да подкрепи финансово събитието.