Финансовите министри на еврозоната ще се опитат да достигнат окончателно споразумение днес за по-тясна интеграция в еврозоната, съобщи "Ройтерс".

След години преговори споразумението вероятно ще се окаже по-малко амбициозно от планираното първоначално. Реформите, защитавани от френския президент Еманюел Макрон, целят да подготвят 19-те страни от еврозоната за следващата финансова криза и да сплотят ЕС около единната европейска валута в момент на засилване на евроскептицизма в блока.

Преговорите обаче се натъкнаха на много спънки: Германия нямаше истинско правителство почти шест месеца, Италия избра евроскептичен кабинет, а преговорите разкриха неочаквани проблеми между Севера и Юга и дори между институциите.

Въпреки че плановете за интеграция засягат само еврозоната, всички финансови министри от ЕС без Великобритания ще участват днес в заседанието, тъй като всички страни от съюза може да приемат еврото в бъдеще.

Ще бъде дълго и напрегнато, каза високопоставен представител на еврозоната, който участва в подготовката на дискусиите. Няма да бъде чак толкова високо равнище (що се отнася до амбициите), каквото очакваха някои хора преди година, но можем да надхвърлим леко ниските очаквания в момента, допълни той.

Приетите днес реформи ще трябва да бъдат подкрепени от европейските лидери на 14 декември. Първоначалните идеи включват създаването на голям бюджет на еврозоната, финансиран от специални данъци и вноски на държавите, министър на финансите на еврозоната, който да отговаря за бюджета, както и събрание на еврозоната в Европейския парламент за осъществяването на демократичен контрол.

Предвижда се Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) да се трансформира в Европейски валутен фонд (ЕВФ) с по-големи правомощия за мониторинг на икономиките в еврозоната и ключова роля в механизма за неплатежоспособност на държавите.