Специализираната прокуратура и служители на ГДБОП са участвали в международна операция по неутрализирането на организирана престъпна група за измами при търговия с "бинарни опции" и други финансови инструменти, съобщиха от прокуратурата. Според събраните до момента доказателства общата щета, нанесена на измамените от групата, възлиза на 30 милиона евро.

В акцията са участвали полицейски и съдебни органи от Германия, Северна Македония, Испания, Полша, Швеция, Израел и България. Досъдебното производство е образувано от Главната областна прокуратура в Кобленц. 

В изпълнение на Европейска заповед за разследване, в София, Мездра и Варна са били претърсени 21 адреса - колцентрове, офиси на дружества и жилища. Иззети са 68 компютърни системи в различни конфигурации, 43 носители на памет, 19 мобилни телефона, ценности, множество банкови и други документи. Иззетите веществени доказателства ще бъдат предадени на разследващите органи в Германия.

Задържани, съгласно издадените пет Европейски заповеди за арест, са 5-ма души, от които двама чужденци. Сред тях е и ръководителят на групата - израелски гражданин, който опитал да напусне страната в посока Гърция. У него са намерени наркотични вещества, за което му е определена мярка за неотклонение "задържане под стража" от Окръжен съд - Благоевград. Останалите четирима са задържани за срок до 72 часа, ще бъдат внесени искания за "задържане под стража" на всеки от тях.