Банковият сектор е решаващият сектор, който задава посоката на развитие на нашата икономика. Именно той може да отговори на високите национални амбиции, включително и за иновативни технологии. Това заяви президентът Румен Радев днес в началото на церемонията по връчването на наградите "Банка на годината", предаде БТА. 

Събитието отбеляза своята 30-годишнина.

Радев си пожела в държавата да има същата стабилност като в банковия сектор. Той изтъкна голямата обществена значимост на малкия бизнес в България, особено по време на COVID-19, когато "натрупаният през годините човешки, технологичен, финансов капитал и капацитет спомогна хиляди български домакинства и фирми да посрещнат изключително тежки изпитания".

По думите на президента, за съжаление, след тази криза излязоха редица нови - енергийният шок, войната в Украйна, като това е довело до трусове в българската икономика.

На церемонията банките бяха отличени в категориите "Пазарен дял", "Ефективност", "Динамика на развитие", "Чуждестранен банков клон", както и две нови категории: за успешна дигитална трансформация и за най-добър банков дигитален проект.

Голямата награда "Банка на годината 2021" бе връчена от държавния глава на "Пощенска банка". Наградата получи Петя Димитрова - главен изпълнителен директор на банката.

За първи път бяха връчени награда за успешна дигитална трансформация и за най-добър действащ дигитален проект - на "Първа инвестиционна банка" и "Банка ДСК".

Носители на приза в категориите за Пазарен дял, за Ефективност и за Динамика на развитие станаха "УниКредит Булбанк", ОББ и "Пощенска банка".

Наградата за Чуждестранен банков клон отиде при "БНП Париба Пърсънъл Файненс" С.А. - клон България.

Наградите "Банка на годината" са учредени и връчени за първи път през 1992 година. Водещата идея зад тази класация е тя да бъде платформата, която изразява оценката на бизнеса и обществото за работата и развитието на българските банки и банкова система.

В изработването на методиката за оценка на резултатите на банките през годините участват едни от най-добрите експерти и професионалисти във финансовия и банков бизнес, като е използван опитът на най-добрите международни практики при оценяването на годишните резултати на банките. В методиката са използвани годишните резултати на банките, официално представени и публикувани от Българската народна банка (БНБ), както и одитираните отчети на финансовите институции.