Водещи европейски банки продължават да използват данъчни убежища, за да отчитат големи печалби. Тенденцията се е променила малко от 2014 година въпреки задължението за публикуване на информация за дейностите във всяка страна, посочва Европейската данъчна обсерватория в доклад, публикуван днес и цитиран от Ройтерс.

Отчетите на 36 големи европейски банки показват, че те регистрират обща печалба от  20 млрд. евро ($23.77 млрд.) или около 14 процента от общата им печалба в данъчни убежища, въпреки че в тези страни работят малко служители, посочи независимата изследователска организация, съфинансирана от ЕС.

Печалбите, отчетени от банките в данъчните убежища, се равняват на около 238 000 евро на служител спрямо 65 000 евро в страни, които не се определят като данъчни убежища.

Това предполага, че печалбите, отчитани в данъчните убежища, са най-вече суми, прехвърляни от други страни, където се предоставят банковите услуги, посочва докладът.

Данъците станаха чувствителен въпрос на фона на финансовите "дупки", които пандемията от Ковид-19 остави в държавните финанси. Правителствата се опитват да договорят обща ставка за облагане на големите концерни, най-вече от технологичния сектор.

Задължението да се оповестява информация за дейностите на финансовите институции страна по страна, което има за цел да хвърли светлина върху вътрешното функциониране на банките, не е успяло да промени поведението им въпреки изкачването на данъчните въпроси на по-предни позиции в обществения дневен ред, отбелязват авторите на доклада.

Може би са необходими по-амбициозни инициативи, например световен данъчен минимум от 25 процента, за да се намали използването на данъчни убежища от банковия сектор, заключава документът.