Паундът може да напредне спрямо всичките си основни конкуренти от групата на 10-те основни валути, тъй като рискът от Брекзит без сделка намалява, според Goldman Sachs Group Inc.

Британската лира се повиши през последните пет поредни седмици, след като като миналия вторник бе отбелязано поражението на плана за премиера Тереза Мей за Brexit, което засили перспективите за втори референдум и потенциално оставане на Великобритания в границите на ЕС. 

Очаква се днес премиерът да представи ново предложение пред парламента. "Ще следим развитието на събитията, като по-мек Brexit или потенциално никакъв Brexit, ще бъдат най-сериозния двигател за паунда и потенциалното му поскъпване, спрямо 10-те основни валути през тази година", коментира Зак Пандел, ръководител на звеното за глобална валутна стратегия и нововъзникващи пазари в Goldman Sachs, в телевизионно интервю.

"Смятаме, че паундът ще е най-печелившата от валутите на страните от Г-10 през тази година", допълни още Пандел.

 От щатската инвестиционна банка очакват паундът да поскъпне повече от 5% до края на годината до 1.36 долара, което би го направило най-добра валута сред страните от Г-10 за периода, според проучване на Bloomberg сред икономисти и анализатори. 

В същото време паундът се отличава с най-мечи нагласи, ако се съди от цените на опциите, отчитащи тримесечния риск, което предполага, че инвеститорите остават загрижени за потенциалните рискове за спад и в светлината на неясен Brexit.

 

Малката перспектива за междупартийни преговори по Brexit ще даде възможност за реализация на алтернатива на плана, който Парламентът отхвърли миналата седмица, според политически наблюдатели. 

Паундът се повиши с 0.1% до 1.2859 долара в началото на азиатската търговия в понеделник.

"Все още има много несигурност, но смятаме, че има много потенциал за паунда", каза още анализаторът на Goldman. Сега Brexit се оповава на ирландския проблем за подкрепа, който по същество се свежда до това дали Северна Ирландия ще остане в границата на ЕС завинаги, или Великобритания ще може да упражнява контрол върху територията някъде в бъдеще. 

Аргументите на Мей бяха сведени до: това е най-добрата сделка, която може да получи Великобритания, но Парламентът не я одобри. 

От страна на ЕС, въпросът е дали да се откаже от принципа си на напълно отворени граници в рамките на съюза, или просто да играе политическата игра на Мей и да се надява на втори референдум, пред икономическа криза.

Засега пазарите продължават да вярват, че здравият разум ще надделее и че Великобритания ще остане в митническия съюз през 2019 г. Въпреки това, хаосът и сътресенията на британската политика подкопават доверието на инвеститорите и търговците остават предпазливи. 

Не са малко, разбира се и песимистите към британската валута. Според много от тях, твърд Brexit може да инициира сериозно понижение в нивата на търговия на паунда и той да достигне стойности от 1.23 долара.